Готуємося до Восьмих Міжнародних Шевченкіських читань

n577-2

Робота Т.Шевченка «Серед товаришів»

(1851р., липень-серпень, Мангишлак)

 

n577-1Робота Т.Шевченка «Намети експедиції»

(1851р., кінець травня – початок вересня, Мангишлак)

 

Цьогоріч Восьмі Міжнародні Шевченківські читання у зв'язку з небезпекою і наслідками пандемії проводитимуться у місті Нур-Султан (Казахстан) у заочному форматі. Наразі ведеться підготовка тематичного збірника наукових праць і матеріалів на тему: «Абай Кунанбаєв і Тарас Шевченко: великі люди великого степу». Для обговорення пропонуються питання вивчення спадщини і творчості Абая і Шевченка у контексті завдань модернізації суспільної свідомості сучасного Казахстану; Абай і Шевченко – паралелі долі і творчості; філософсько-гуманітарні та культурно-історичні аспекти спадщини Абая і Шевченка, їхнє значення для формування національних культур та ідентичностей; внесок вчених і письменників Казахстану, України та інших країн в дослідження життя і творчості Абая і Шевченка; особистості Абая і Шевченка в сферах освіти і просвіти; переклади Абая і Шевченка мовами народів світу; «місця пам'яті» і вшанування Абая і Шевченка в Казахстані та інших країнах; сакральні місця Казахстану в творчості Абая і Шевченка; образи Абая і Шевченка в культурі народів Казахстану і світу; Абай і Шевченко у сучасному глобальному медіа та інтернет-просторі.

Статті і матеріали можна надсилати до 15 серпня ц.р. на адресу Редколегії: [email protected] (у темі листа обов'язково вказувати («Восьмі читання»). Відповідальним секретарем читань є кандидат історичних наук Денис Аркадійович Чернієнко. До розгляду приймаються статті і матеріали українською, казахською та російською мовами. Учасники Шевченківських читань мають підготувати також презентаційні відеоролики доповідей і виступів тривалістю до 5-7 хвилин для розміщення на ресурсах Восьмих Міжнародних Шевченківських читань (сайт ІТШ: http://it-shevchenko.ru, Facebook-сторінка ІТШ).

Довідково. Цьогорічні Шевченківські читання присвячуються 175-річчю від дня народження Абая Кунанбаєва, 170-річчю початку перебування Тараса Шевченка на Мангишлаку та 25-річчю Асамблеї народу Казахстану. До складу оргкомітету Восьмих Шевченківських читань входять Український центр науки і культури Республіканського об'єднання «Рада українців Казахстану», Інститут літератури і мистецтва імені М.О. Ауезова, Шевченківський національний заповідник, Громадський науково-просвітницький «Інститут Тараса Шевченка», Громадське об'єднання «Товариство українців «Оберіг» (м.Нур-Султан).

Прес-центр Шевченківського національного заповідника

 

Share |

Оцінка користувачів

Оцінити статтю


Останні статті

Пам’яті Василя Кричевського

Додано: 15.11.2021, 17:55

18 червня 1939 року було відкрито музей Тараса Шевченка Далі ...

30-й День Незалежності України

Додано: 19.08.2021, 21:22

Прес-анонс заходів на Тарасовій горі Далі ...

30-річчя відновлення Тарасової світлиці

Додано: 6.08.2021, 15:38

Як підсумок святкування у конференц-залі музею Тараса Шевченка відбулося урочисте засідання Далі ...
При використанні матеріалів сайту, наявність гіперпосилання обов`язкова