Образ і слово Кобзаря у вишивці

n579-3 n579-4

n579-1

n579-2

Шановні канівці та гості нашого міста! У вестибюлі музею Тараса Шевченка представлено виставку з фондової колекції Шевченківського національного заповідника що є результатом культурно-мистецького проекту «Образ і слово Кобзаря у вишивці». Проект реалізовано за ініціативи заслуженого майстра народної творчості України, лауреата Полтавської обласної премії ім. Панаса Мирного, лауреата полтавської обласної літературно-мистецької премії ім. Олени Пчілки, відмінника освіти України, викладача методиста Гадяцького коледжу культури і мистецтв ім. Івана Котляревського Григорія Кисіля (1936-2016).

Під час роботи над проектом автор підготував і видав у Полтаві п’ять альбомів «Українська вишивка» з розробленими ним схемами для вишивання хрестиком без використання комп’ютерних технологій. Одне з його видань – альбом «Українська вишивка. Портрети Тараса Шевченка», що вийшло у 2013 році, зацікавило вишивальниць полтавщини. Катерина Калініченко – активістка громадського шевченківського руху, вишивальниця, майстер фриволіте, член Союзу українок взяла на себе обов’язки організатора і координатора мистецького проекту. Удвох зі своїм чоловіком Григорієм пані Катерина забезпечила реалізацію проекту: вишивання портретів Тараса Шевченка, його афоризмів, сюжетних композицій, оформлення вишивок у рами зі склом, формування мистецької пересувної виставки та її презентація у багатьох  регіонах України.

Робота над проектом тривала протягом півтора року. Сімдесят майстрів-вишивальниць з Полтавщини, шість майстринь і один майстер з Канева вишивали портрети і цитати з творів Тараса Шевченка. За бажанням автора проекту Григорія Кисіля, на честь 205-річниці з дня народження Кобзаря, сімдесят три вишиті предмети було подаровано у колекцію Шевченківського національного заповідника.

Не пропустіть нагоду вшанувати пам'ять Тараса Шевченка на Тарасовій Горі, оглянути експозицію музею, доторкнутися до неперевершеного творіння рук українських майстрів. Виставка працює у часи роботи музею Тараса Шевченка, вихідний день – понеділок.

Share |

Оцінка користувачів

Оцінити статтю


Останні статті

Пам’яті Василя Кричевського

Додано: 15.11.2021, 17:55

18 червня 1939 року було відкрито музей Тараса Шевченка Далі ...

30-й День Незалежності України

Додано: 19.08.2021, 21:22

Прес-анонс заходів на Тарасовій горі Далі ...

30-річчя відновлення Тарасової світлиці

Додано: 6.08.2021, 15:38

Як підсумок святкування у конференц-залі музею Тараса Шевченка відбулося урочисте засідання Далі ...
При використанні матеріалів сайту, наявність гіперпосилання обов`язкова