Виставка „Україна – козацька держава. Зона АТО в Донецькій і Луганській областях”

   

Міністрерство культури України,

Шевченківський національний заповідник,

Командування 1-ї Окремої гвардійської танкової бригади (ОТБР),

Віталій Струтинський - автор свілин, член Національної Спілки Журналістів України та Міжнародної Федерації Журналістів (IFJ), старший лейтенант, офіцер прес-служби 1 ОТБР, ЕкстрімФотограф, автор проекту „Козацьке небо – стрибки з парашутом”, аткивний учасник подій в Києві на Майдані з 2004 року та Революції Гідності 2014 року.

 

Козацька залога чайки „Пресвята Покрова”,

Козацька залога чайки „Спас”

 

ЗАПРОШУЮТЬ

всіх бажаючих долучитися до організації й проведення

виставки світлин та інших заходів

Україна – козацька держава.

Зона АТО в Донецькій і Луганській областях

UCRAINATERRA COSACORUM,

УКРАЇНА – КОЗАЦЬКА ЗЕМЛЯ,

УКРАЇНА -  КОЗАЦЬКА ДЕРЖАВА

 

Виставка світлин діятиме

з 3 по 27 березня 2016 року

у виставковому залі на Тарасовій горі.

Вихідні – неділя, понеділок

 

 Адреса: 19003, Шевченківський національний заповідник, Тарасова гора, м. Канів Черкаської обл.

 

Пресконференцію для журналістів, та ряд інших заходів

буде організовано протягом шевченківських днів

9 та 10 березня 2016 року,

про що буде повідомлено окремо.

 

Довідки за тел.:   096 508 08 54,

E-mail:  vitalstrut@gmail.com 

Шановні українці!

Щиро запрошую Вас на Тарасову гору,

де  Шевченківського березня 2016 року

відбудеться виставка моїх авторських світлин

 „Україна – козацька держава.

Зона АТО в Донецькій і Луганській областях”  

Зі свого боку роблю все можливе, аби наша Україна здолала складні часи, розвивалася, як сильна і незалежна держава. Маю хороший досвід козацької морехідної практики, здійснив безліч стрибків з парашутом, не один раз серед випробувань війною і стихією відчув надійне плече побратимів. А тому у своїй творчій роботі, як фотограф і кореспондент, ділюся не лише особистими думками і враженнями, але й власне історією справжніх патріотів України, мужніх чоловіків, котрі спираються на героїчні традиції славного козацтва, і творять українську історію сьогодні.

 З 29 квітня 2015 року, як доброволець, я мобілізований до Збройних Сил України,  з середини серпня виконую свої обов’язки в якості офіцера прес-служби 1-ї Окремої гвардійської танкової бригади в зоні Антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях.

Мої побратими також несуть службу в Збройних Силах України в зоні АТО : козак-морехід Валерій Заболотников є капітаном медичної служби однієї з військових частин; служить і  козак чайки „Спас”, в недалекому минулому журналіст-фотокор Дмитро Купріян.

Отже,  відроджене українське козацтво сьогодні перебуває на східних оборонних рубежах у складі ЗСУ,  практикує активну життєву позицію, та повсякчас залучає до своїх лав міцних духом чоловіків – оборонців і захисників Вітчизни!

Саме завдяки мужності і героїзмові наших славних предків – Українського Козацтва, Запорозької Січі, наша Вітчизна Україна зуміла відновити державність, починаючи з середини ХVІІ і до другої половини ХVІІІ століття увійшла в історію, і була знаною в світі як Україна – козацька держава. Козацький дух з глибини віків додавав сили і наснаги українській нації, яка вижила попри всі найлютіші випробування, зберегла українські землі, мову, культуру, душу народу.

Виклики сьогодення, а особливо загроза повномасштабної війни з боку прадавніх „братів” московитів лише додають аргументів на користь надзвичайно актуальної і рятівної ідеї для нашого народу – ідеї відродження Українського Козацтва. Запозичуючи позитивний досвід у вигляді, наприклад, системи резервістів нинішньої Швейцарії чи Ізраїлю, український народ спроможний створити одну з найдосконаліших армій світу, яка надійно захистить незалежну Вітчизну Україну.

В цьому контексті актуальною потребою для відродження Українського козацтва є необхідність прийняття Верховною радою України повноцінного закону про Українське Козацтво, кілька версій якого вже не один десяток років лежать під сукном у Верховній Раді.

Тож, долучившись до цієї поважної справи серед сучасногго козацтва, й на противагу марнославству та шароварщині, - автор світлин цієї фотовиставки взяв за основу, як лейтмотив:

 

ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ КОНКРЕТНИХ СПРАВ!

 

А до конкретних справ належить, наприклад, будівництво козацьких чайок, та здійснення походів по морях і ріках світу, або стрибки з парашутом як вдосконалення козацького вишколу, або участь в бойових діях (і це без перебільшень) за волю й незалежність в сотнях Самооборони на барикадах Майдану, в лавах ЗСУ, а також у добровольчих батальйонах, активний вплив і сприяння патріотичному вихованню молоді України, в тому числі й шляхом організації та проведення виставок світлин тощо.

Довідка:   козацька чайка „Пресвята Покрова” – це реконструкція історичного бойового корабля, справжньої козацької чайки, яку було збудовано протягом 1991 – 1992 років козаками Львівського товариства „Кіш”. Протягом літа–осені 2007 року козацька чайка здійснила свій найбільший морський похід до країн Балтики та Північного моря, подолавши 1500 морських миль; успішно презентувала козацьку лицарську культуру в Німеччині, в королівствах Данії, Швеції, Норвегії, Нідердандів.

Після завершення залогою ремонтних робіт влітку 2008 року чайка „Пресвята Покрова” вийшла з порту Кампен, Нідерланди, та здійснила морський похід вздовж північноморського узбережжя Нідерландів, Бельгії, Франції, через протоку Ла-Манш та гирло річки Сени дійшла французького порту Руан, в якому на той час стартувала міжнародна регата АРМАДА–2008 (05.07.2008 – 14.07.2008). Далі чайка попрямувала під вітрилами до французького порту Шербург.

Ще одна козацька чайка „Спас” здійснила поки лише один морський похід до зарубіжжя – через Чорне море в Грузію у 2007 році. З того часу курсує по акваторії Дніпра. Збудовано чайку „Спас” у 2006 році козаками львівського товариства „Витоки”, котрі виступили ініціаторами міжнародного проекту „КОЗАЦЬКА АТЛАНТИКА”. Цей проект має на меті здійснення козацького морського переходу через Чорне і Середземне моря, а далі - через Атлантичний океан -  від Києва до Нью-Йорка.

Нині козацька чайка „Спас” базується в Клубі юних моряків міста Черкаси, здійснює походи по акваторії Дніпра, працює в межах програм партіотичного виховання молоді і реабілітації воїнів ЗСУ, які виконували свої обов’язки в зоні АТО.

 

З повагою та найкращими побажаннями

Віталій Струтинський

Share |

Оцінка користувачів

Оцінити статтю


Останні статті
При використанні матеріалів сайту, наявність гіперпосилання обов`язкова