В дорозі до Тебе

n347-2 n347-1

n347-3

n347-4

n347-5

n347-6

n347-7

В науково-дослідному відділі «Народне декоративне мистецтво Канівщини» Шевченківського національного заповідника відкрито персональну виставку «В дорозі до тебе» самодіяльної художниці Емілії Бережницької з міста Коломиї, що на Івано-Франківщині. Виставка організована в рамках всеукраїнської акції «Пізнаймо себе» за сприянням Івано-Франківської облдержадміністрації, науково-методичного центру народної творчості Прикарпаття та Коломийської міської ради.

Роботи Емілії Павлівни виставлялися в Чернігові, Харкові, Полтаві, Яготині, Переяславі-Хмельницькому, нині - в нашому музеї.

Народилася 5 квітня 1942 року в с. Голинь Калуського району Івано-Франківської області, в заможній селянській родині. Батьки виховували восьмеро дітей. Процес виховання відбувався в давніх українських традиціях: батьки прищеплювали дітям почуття любові до рідного краю, до чудової української природи, до милозвучної нашої мови, вчили поважати старших і будувати своє майбутнє життя на засадах релігії та поваги до наших релігійних обрядів та свят.

Малювати Емілія Павлівна почала раніше, ніж навчилася читати, а першими малюнками були начерки на дорозі по свіжій глині після дощу.

Після закінчення школи працювала на будівництві, але завжди мріяла перейти на роботу пов’язану з мистецтвом. Згодом стає художником-оформлювачем в побуткомбінатах міст Калуші та Коломиї. Пізніше - художником в Бережанському будинку-інтернаті для дітей з обмеженими можливостями на Тернопільщині.

Чітке місце в творчості мисткині займають пейзажі, жанрові картини та натюрморти. Нею створена цікава серія живописних робіт, присвячених Карпатам. В ній вона розкриває красу і неповторність природи гір, душу Галицької землі, на якій вона живе і творчо працює вже чимало літ. Кольором художниця передає загальний настрій природи: тепле і свіже повітря, складний рельєф Карпат, аромат чарівних полонин та холод гірських річок. Даній темі вона присвятила такі роботи: «На полонину», «Гори димлять», «Де гори Карпати…» та інші, які нині експонуються на виставці.

Велику перевагу в своїй творчості вона надає натюрморту. Досить широка їх тематика – квіти, овочі, фрукти, предмети домашнього вжитку та інше.

Емілія Павлівна учасниця багатьох виставок у різних містах України: Коломиї, Івано-Франківському, Тернополі, Калуші, Чернівцях, Черкасах, Луцьку, Рівному, Житомирі та інших містах.

ЇЇ твори зберігаються в багатьох музеях, картинних галереях та приватних колекціях не тільки України, але й далеко за її межами.

Відвідувачі залишають зворушливі слова в адресу художниці. Так Марія Карпюк з міста Переяслава-Хмельницького зацитувала декілька слів: «Творчість пані Емілії – це поезія серця, яке любить Україну, світ, життя в цілому. Цілісність її світогляду дає крила натхнення, яке хвилює і кличе творити Радість, Красу, Добробут, Гармонію».

 

Старший науковий співробітник

Шевченківського національного заповідника

Басиста Н. М.

n347-8 n347-9
Share |

Оцінка користувачів

Оцінити статтю


При використанні матеріалів сайту, наявність гіперпосилання обов`язкова