Виставковий проект «Вічне джерело натхнення»

v36-1

v36-2

v36-3

v36-4

v36-5

До шевченківського березня у форматі  виставкового проекту «Вічне джерело натхнення» (із нових надходжень до фондової колекції Шевченківського національного заповідника) представлено видання, що надійшли до фондової колекції Музею у 2015–2016 роках. Загалом, за два останні роки основний фонд групи зберігання «Книги»  поповнився на 814 предметів; 2015 року надійшло 434 книги, 2016 – 380. У скляних шафах – 70 видань, відповідно, це тільки вісім з половиною відсотків від усіх наших надбань у цій групі зберігання. Книги, альбоми, каталоги, збірники унаочнюють усі напрямки розвитку  шевченкознавства і частково презентують сферу наших зацікавлень в пошуках і придбаннях згідно з концепцією музейного колекціонування. На полицях нові книги, деякі з представлених вийшли друком раніше, в 2012–2014 роках, два рідкісні, раритетні видання надруковані наприкінці ХІХ і на початку ХХ століть.

В окремій вітрині – великоформатне видання, що презентує Шевченківський національний заповідник. Це найоб’ємніша книга-альбом про Шевченків меморіал із часу його створення. Видання здійснено на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України за програмою «Українська книга» видавництвом «Світло й тінь» у 2016 році. Автори проекту Ігор Ліховий –  перший заступник Міністра культури України та Василь Пилип’юк – відомий фотохудожник, автор понад сотні мистецьких альбомів, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка.  

Шафа ліворуч. Зверху вниз.

Полиця №1.  Великоформатні презентаційні видання.

  1. Тарас Шевченко. Художник. Повесть. К.: Видавництво «Мистецтво», 2015. Видання двомовне – російською і англійською мовами. У книзі – автобіографічна повість Т. Шевченка. Текстовий матеріал доповнюють 350 репродукцій художніх творів автора, інших українських, російських, західноєвропейських художників, а також рідкісних документів  і фото.  Подарунок мецената – скульптора з Черкащини Бартосіка О.В.
  2. Генералюк  Леся. «Святим дивом сяють храми Божі…» Храми України в малярстві, поезії, прозі Тараса Шевченка. Подарункове, альбомного формату видання до 200-річчя з дня народження Т. Шевченка видавництва «Балтія–Друк »; у футлярі. Вступне слово - академіка НАН України, директора Інституту філософії ім. Г. Сковороди Мирослава Поповича.  Книга ілюстрована репродукціями робіт Т. Шевченка, на яких зображено українські храми. Текстова частина – це дослідження автором вітчизняних сакральних споруд, що надає змогу краще розуміти творчість Шевченка в цій сфері діяльності генія. Видання державної програми «Українська книга».
  3. Саєнко Ніна. Шевченкіана Олександра Саєнка. Харків: Видавництво НТМТ, 2014. Видання приурочено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. У книзі - весь творчий спадок художника О. Саєнка, присвячений образу Кобзаря, варіанти  інтерпретацій його творів, що зароджувались у 1920-х роках в Українській академії мистецтв. Серед вміщених численних репродукцій – роботи, що належать музею: «Т.Г. Шевченко під вербою» (1937, дерево, солома, темпера) (після війни робота була відреставрована автором), «На панщині пшеницю жала» (1922, дерево, солома, темпера) (робота подарована автором 1967 року), «Козак Мамай» (дерево, солома, темпера, виконана за ескізом 1926 року Н. Саєнко) (подарована 1989 року). Книга подарована В. Підгорною – Головою Благодійного фонду «Дар» (м. Київ)
  4. Горинь Богдан. Графічна Шевченкіана Софії Караффи-Корбут. Книга присвячена 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка та 90-річчю з дня народження Софії Караффи-Корбут. Видана «Університетським видавництвом «Пульсари» 2014 року. У виданні – ретельний аналіз графічної Шевченкіани художниці, ідентифіковані гравюри митця відносно поетичних рядків Т. Шевченка, вперше подано повний каталог цих творів. Книга унікальна і щодо оформлення – кожний сторінковий розворот виконано у різному кольорі; ліворуч – рядки  Шевченкових творів, праворуч – репродукції робіт художниці. Майже вся оригінальна Шевченкіана С. Караффи-Корбут, завдяки головному зберігачу фондів Манжарі Г.І., належить ШНЗ. Книга подарована автором.
  5. Пісенна Шевченкіана. Видання Видавничого дому «Букрек» 2013 року, присвячено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. У книзі – ноти класиків українського музичного мистецтва і тексти пісень; містить відомі і маловідомі музичні твори на слова Т. Шевченка. Видання державної програми «Українська книга».
  6. Тарас Шевченко. Пісенний Кобзар. Том 1. Видання київського «Видавничого центру «Просвіта» 2014 року. Книга – перший том семитомного зібрання хорових творів на слова Т. Шевченка, що і досі лишаються маловідомими і навіть невідомими для виконавців. Згідно з проектом перші три томи – твори acapella, четвертий і п’ятий – твори в інструментальному супроводі, шостий і сьомий томи – великі твори з симфонічним оркестром. Таке видання буде здійснено вперше. Укладач – лауреат Шевченківської премії – Павло Муравський. Видання ювілейне, приурочене до  200-річчя з дня народження Тараса Шевченка і 100-річчя з дня народження Павла Муравського. Книга подарована першим заступником Міністра культури України Ліховим І.Д.
  7. Жеплинська Оксана. Мистецька Шевченкіана (1829–1940) Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького. Львів, 2015. Видання ювілейне, присвячене 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Альбом-каталог охоплює  пам’ятки 1829–1940 років, зібрані установою до 2013 року. Серед них – меморіальні музейні предмети та оригінальні твори Тараса Шевченка: посмертна маска Тараса Шевченка скульптора Петра Клодта, ручка з пером на підставці, що належали Тарасу Шевченку, роботи «Се мій батько» (1829–1831 , туш, перо), «Автопортрет» (1848–1849 роки, сепія), два офорти «Притча про виноградаря» (1858 р.), «Вірсавія» (1860 р.). Подаровано автором.

Полиця №2 . Шевченкознавча література.

  1. Мозер Міхаель. Тарас Шевченко і сучасна українська мова: спроба гідної оцінки. Львів, 2012. Книга відомого австрійського лінгвіста М. Мозера, в якій він досліджує внесок Тараса Шевченка в розвиток сучасної української мови та оцінює поета як мовну особистість. Вперше в українському мовознавстві автор формулює питання про перемикання і змішування мовних кодів. Книга ілюстрована автографами поезій Тараса Шевченка. Аналогічне німецькомовне видання вийшло у Мюнхені ще у 2008 році. Подаровано Н. Хобзей (завідувач відділу, кандидат філологічних наук Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича
    Національної академії наук України).
  2. Мельниченко Володимир. Москва у творчій долі Тараса Шевченка. М.: Домашня бібліотека, 2015. На фронтиспісі книги – автограф: «Шевченківському національному заповіднику – з доземним поклоном подвижникам шевченкознавства. Ваш В. Мельниченко. 23 вересня 2016 р.». Володимир Мельниченко – доктор історичних наук, заслужений діяч науки України, автор 60 книг, лауреат Шевченківської премії 2009 року за документально-публіцистичні книги «Тарас Шевченко: „Моє перебування в Москві“» та «„На славу нашої преславної України“ (Тарас Шевченко і Осип Бодянський)». У новому виданні вперше досліджено феномен Москви в долі Кобзаря.  

На полиці декілька видань, що вийшли у видавництві «Критика» і здійснені за підтримки Українського наукового  інституту Гарвардського університету. Книги присвячені ювілею Тараса Шевченка, надійшли від Г. Грабовича (відомого літературознавця, шевченкознавця, професора кафедри української літератури Українського наукового інституту Гарвардського університету) на  письмове звернення до нього зав. сектору книги І. Батеровської.

  1. Росовецький Станіслав. Шевченко і фольклор. К.: Критика, 2015. Видання є масштабним дослідженням взаємозв’язків творчості Тараса Шевченка з фольклором. Обкладинка оформлена репродукціями робіт Тараса Шевченка «Мілон Кротонський» і «Телемак на острові Каліпсо» (1856 р.).
  2. Тарас Шевченко і царська цензура. Збірник документів. К.: Критика, 2015. До цього рідкісного видання ввійшло 195 документів із однойменного збірника Івана Ковальова.
  3. Грабович Григорій. Шевченко, якого не знаємо. К.: Критика, 2014. Книга (друге видання) присвячена проблематиці символічної автобіографії та сучасної рецепції постаті Тараса Шевченка. В оформленні книги використано репродукцію роботи Тараса Шевченка «Укріплення Раїм. Вид з верфі на Сир-Дар’ї» (акварель, 1848 р.).
  4. Боронь Олександр. Поет і його проза: ґенеза, семантика і рецепція Шевченкової творчости. К.: Критика, 2015. У книзі київського науковця, завідувача відділу шевченкознавства інституту літератури імені Тараса Шевченка зібрано статті, в яких подано аналіз засадничим образам шевченкової поезії і прози. В оформленні обкладинки використано репродукцію роботи Тараса Шевченка «Мангишлацький сад» (акварель, 1854 р.). Книга подарована автором.
  5. Степовик Дмитро. Християнство Тараса Шевченка. Жовква: Місіонер, 2014. Видання присвячено ювілейній даті – 200-річчю з дня народження Т. Шевченка. Це вже друга книга, перша - «Наслідуючи Христа: Віруючий у Бога Тарас Шевченко» (Київ: Видавництво ім. Олени Теліги, 2013) доктора богословських наук, доктора мистецтвознавства, доктора філософії Д. Степовика про Шевченка, як про безмежно віруючого в Бога. Книга подарована головним зберігачем фондів Манжарою Г. І.
  6. Бучинський Дмитро. Християнсько-філософська думка Т.Г. Шевченка. Київ: Українська видавнича спілка імені Юрія Липи, 2016. Це ще одна праця, присвячена вивченню християнського світосприймання Тараса Шевченка. У книзі доктора Д. Бучинського, відомого українського публіциста, бібліографа та літературного критика, висвітлюється постать Тараса Шевченка як християнського філософа. У своїх аргументах автор спирається на широке коло українських та закордонних авторів, детально аналізує життєвий шлях і творчість Кобзаря з погляду християнського вчення. Видання надійшло від Брижицької С.А. – заст. генерального директора з наукової роботи.
  7. Слухай Наталія. Світ сакрального слова Тараса Шевченка. Видання Київського університету імені Тараса Шевченка 2014 року, присвячене двом ювілеям: 200-річчю з дня народження Т. Шевченка  і 180-річчю заснування Київського університету. У монографії розглядаються архетипи художньої мови Тараса Шевченка, подається аналіз образів-міфологем у різних вимірах. Книгу передано видавництвом Київського університету.
  8. Меленчук Ольга. Шевченкознавчий дискурс Сергія Єфремова у контексті українського літературознавства. Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2013. Представлена монографія є першим дослідженням шевченкознавчої спадщини Сергія Єфремова. Подано повний опис публікацій шевченкознавця. Книга  ювілейна, подарована автором, з автографом.

На полиці два видання черкаських авторів.

  1. Пахаренко Василь. Шевченко як геній: Природа, своєрідність і стратегії інтерпретації геніальности поета. Черкаси: Брама–Україна, 2013. Примірник з автографом автора на титулі: Дорогим колегам-хранителям Української святині – з вдячністю за розуміння й підтримку. 22. Х. 2014. У монографії літературознавця, доктора філологічних наук, професора кафедри української літератури та компаративістики Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і доброго друга музею досліджується феномен геніальності Тараса Шевченка. На корінці видання – репродукція роботи В. Кушніра «Апостол правди» (олія, 1988 р.), що зберігається в колекції музею.
  2. Бушин М.І., Тихоненко Ю.М. Святиня над Дніпром. Черкаси, 2014. Видання присвячено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка і 75-річчю заснування Шевченківського меморіалу. Книга містить матеріали з історії і діяльності ШНЗ. В анотації до видання діяльність Заповідника оцінено, як  таку, що формує сучасну національну ідею в Україні.

Полиця №3. Раритетне видання і збірники конференцій. 

  1. Дзвінок. Письмо ілюстроване для науки і забави руских дїтий і молодежи. Львів, 1896. У вітрині - перший український дитячий журнал, заснований Володимиром Шухевичем (1849–1915), українським етнографом, громадським діячем, дійсним членом Наукового товариства імені Шевченка. Містить твори І. Франка, Б. Лепкого, Б. Грінченка, а також Т. Шевченка і про Т. Шевченка. Подарунок друга музею, жителя м. Львів - Валька В.М. 
  2. Кобзарство ХХ – початок ХХІ століття в іменах: його творці та хранителі. 9–10 листопада 2015 р. Львів. Видавництво «Коло», 2016. Видання проілюстровано сторінковими зображеннями – портретами кобзарів, бандуристів, фото колективів. Подаровано зав. відділу Дзимою В.В., яка брала участь у конференції.
  3. Тарас Шевченко в Україні та в Європі. Збірник наукових праць за матеріалами VII Міжнародного наукового Конгресу в Мюнхені. Мюнхен – Тернопіль, 2014. Збірник виданий Німецько-українським науковим об’єднанням в Німеччині; статті надруковані німецькою і українською мовами.
  4. Наукові записки. Серія: Літературознавство. Тернопіль, 2014. Збірник виданий Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Вміщено статті про рецепції творчості Тараса Шевченка в контексті світового письменства, також дослідження творів поета європейськими мовами: англійською, французькою, польською. Подаровано редактором збірника – професором Миколою Ткачуком.
  5. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Тарас Шевченко в долі слов’янських народів: діалог через століття і кордони». Київ, 2014. У збірнику матеріали, що висвітлюють поліфонічну повноту стратегій сучасного шевченкознавства. Конференція, присвячена 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, проводилась на базі Заповідника спільно з Національним науково-дослідним інститутом українознавства (м. Київ). Збірник переданий Брижицькою С. А. - заступником генерального директора з наукової роботи.

Наступні два видання надійшли від Білокінь О.В. - вченого секретаря.

  1. Мова, свідомість, концепт. Збірник наукових праць. Мелітополь, 2014 Видання підготовлено Мелітопольським педагогічним університетом ім. Богдана Хмельницького  до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Серед наукових праць, присвячених актуальним проблемам філології – стаття Білокінь О.В.  
  2. Мовотворчість Т.Г. Шевченка. Соціолінгвістичні студії. Дніпропетровськ, 2014.  У збірнику – праці студентів-україністів про системне соціолінгвістичне дослідження поезій Кобзаря.  

Увазі відвідувачів пропонуємо Шевченкові біографічні перевидання.

  1. Жизнь и произведенія Тараса Шевченка. (Сводъ матеріаловъ для его біографіи). Составил М.К. Чалый. Видання вийшло 2015 року у Харкові, надруковано фірмою «Поліграфіст».  
  2. Кониський О.Я. Тарас Шевченко-Грушівський: хроніка його життя. Перевидання здійснено 2014 року видавництвом «Кліо». Упорядник – В. Смілянська. Подарунок видавництва.
  3. Шагінян Марієтта. Тарас Шевченко. Книгу перевидано Рівненським міським об’єднанням «Просвіта». Надійшло на письмове звернення  до видавців Батеровської І. - зав. сектору книги.

Полиця №4. Видання регіональної Шевченкіани.

  1. Тарас Шевченко – апостол українського народу. Бухарест, 2013. Видання приурочено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка, профінансоване союзом українців Румунії. Містить матеріали Міжнародного симпозіуму «Тарас Шевченко – апостол українського народу». Книга ілюстрована фото учасників симпозіуму, репродукціями творів Т. Шевченка.
  2. Ковтун Валерій. Тарас Шевченко і Прикарпаття. Видання з серії «Українське мистецтво у старій листівці»; надіслано автором.

Видання, що були підготовлені обласними адміністраціями до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

  1. Тарас Шевченко і Полтавщина. Полтава: ТОВ «АСМ», 2014. Книга з автографом Голови Полтавської ОДА.
  2. Чернігівська Шевченкіана. Чернігів: Десна, 2015. Видання – лауреат конкурсу «Краща книга України» 2015 року у номінації «Моя країна». Надійшло на письмове звернення до обласної адміністрації Батеровської І. - зав. сектору книги.
  3. Серед степу широкого… Шевченкіана Херсонщини. Херсон: Гілея, 2014. Надійшло на письмове звернення до обласної адміністрації Манжари Г.І. – головного зберігача фондів.
  4. Шевченкові верстви. Видання здійснено Рівненьською ОДА.
  5. Марцінковський І.Б. Дещиця до Шевченкіани Миколаївщини. Видання здійснено Миколаївською ОДА. Надіслано автором на письмове звернення Батеровської І. - зав. сектору книги. Доповнюють тему видання:
  6. «Тарас Шевченко і Вінничина».
  7. «Дорогою незгасної святині»: антологія Бойківського краю».

На полиці дві книги, що вийшли в м. Оренбург (Росія):

  1. Тарас Шевченко снова рядом с нами. Видання присвячено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка і 90-річчю з дня народження Л.Н. Большакова. У  збірник ввійшли неопубліковані раніше матеріали Большакова Леоніда Наумовича (1924–2004) відомого літературознавця, письменника, лауреата Шевченківської премії, автора більше  20 наукових монографій про Тараса Шевченка.
  2. Дорогами Кобзаря. Украинцы в Южно-Уральском регионе. Материалы международной конференции. Оренбург, 2014.

Шафа праворуч. Зверху вниз.

Полиця № 1.  Видання творів Тараса Шевченка.

  1. Шевченко Тарас. Кобзар. Харків: Видавничий дім «Школа», 2014. Видання приурочено 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. В анотації  читаємо: «На відміну від численних, так званих повних збірок, пропоноване видання є насправді максимально повним зібранням поетового спадку… Усе видання від першої до останньої сторінки унормовано згідно з правилами українського правопису 1928 року, так званого Харківського або Скрипниківського правопису, який, на думку науковців є фонетично найближчим до мови, якою промовляв до нас поет». Книга ілюстрована прижиттєвими документами, автографами поезій і листів, автопортретами Шевченка. Книга була подарована ВО «Свобода».
  2. Шевченко Тарас. Щоденник. Харків: Видавець Савчук, 2014. Ювілейне видання. Передмова і примітки Леоніда Ушкалова. Подарунок Манжари Г.І.
  3. Гайдамаки. «Ювілейний проєкт НТШа для вшанування 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка». Подарункове видання з трьох книг у футлярі: 1. Шевченко Тарас. Гайдамаки. Факсимільне видання. 2. Грабович Григорій. Шевченкові «Гайдамаки»: Поема і критика. К.: Критика, 2013; з автографом автора. 3. Федорук Олесь. Перше видання Шевченкових «Гайдамак». Історія Книжки.; з автографом автора.
  4. Шевченко Тарас. Чигиринський «Кобзар» і «Гайдамаки». Факсимільне відтворення видання 1844 року. К.: Видавництво «Кліо», 2014. Упорядник С. А. Гальченко. Дане видання є факсимільне відтворення одного примірника «Чигиринського «Кобзаря», в якому Шевченко власноруч редагував власні тексти з  метою підготовки видання у новій редакції під назвою «Поезія Т. Шевченка. Т.1». Видання державної програми «Українська книга». 
  5. Шевченко Тарас. Кобзарь. Стихи и поэмы в новых переводах на русский язык. Чернівці: Букрек, 2014. Видання державної програми «Українська книга».

Полиця №2.

  1. Шевченко Тарас. Кобзар. Вибрана поезія. Харків: Віват, 2014. Упорядник текстів, коментарів, приміток С. Гальченко. Тексти звірено з оригіналами та прижиттєвими виданнями. Книга в сучасній м’якій палітурці, кожна сторінка ілюстрована роботами Т. Шевченка і обрамлена квітковим орнаментом. Подарунок Манжари Г.І.

2013 року видавництвом Київського національного університету були випущені «Кобзарі» з ідентичним книжковим блоком, але в різних палітурках. Усі тексти надруковані кольоровим шрифтом на орнаментованому папері; сторінки з квітковим орнаментом і ілюстраціями художника Л. Шевченко. Представлено три книги - подарунки видавництва Київського університету.

  1. Шевченко Тарас. Кобзар. К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2013.
  2. Шевченко Тарас. Кобзар. К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2013.
  3. Шевченко Тарас. Кобзар. К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2013.

На полиці - факсимільне видання Рівненського  міського об’єднання «Просвіта» і музею «Кобзаря» Т. Шевченка в Черкасах. Подарунок Шарапи О.М. – головного зберігача фондів Музею «Кобзаря» (м. Черкаси).

  1. Шевченко Т.Г. Кобзарь: в 2-х томах. Т.1. З додатком спогадів про Шевченка письменників Тургенєва і Полонського. Рівне, 2014. 
  2. Шевченко Т.Г. Кобзарь: в 2-х томах. Т.2. З додатком спогадів про Т. Шевченка Костомарова і Микешина. Рівне, 2014. 
  3. Тарас Шевченко: І слово вічнеє, і образ невідцвітний. Видавництво «Символ Т», 2014. Книга-альбом Національного музею Тараса Шевченка у Києві. У презентаційному виданні репродукції малярських творів та поезії Шевченка взаємно поєднані. Подарунок Шиленко Ю.А. – головного зберігача фондів Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ).

Полиця №3.

  1. Шевченко Тарас. Кобзарь: під редакцією В. Доманицького 1908 р. Полтава, 1917. Рідкісна книга подарована з нагоди святкування 200-річного ювілею Тараса Шевченка меценатом Пукшиним І.Г., відомим юристом і політиком, колишнім заступником Глави Секретаріату Президента України Віктора Ющенка.
  2. Шевченко Тарас. Кобзар. Видання підготовлено до 170-річчя від першого видання «Кобзаря». Бухарест, 2010. Текст українською мовою. Наклад фінансований Союзом українців Румунії. Подарунок видавців.
  3. Шевченко Т.Г. Кобзар. Факсимільне видання примірника «Кобзаря» 1860 року. Черкаси: видавець Ольга Вовчок, 2013. Подарунковий комплект у футлярі підготовлений до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка. Складається з факсимільного видання «Кобзаря» 1860 року та додатка з передмовою про історію видання.
  4. Кобзар Білоцерківський. Біла Церква: ТОВ «Білоцерківдрук», 2014. Книга містить у першій частині твори Т. Шевченка, у другій – білоцерківську шевченкіану. Видання з автографом упорядника В. Іванціва.
  5. Заповіт Тараса Шевченка мовами народів світу. Видавництво Київського університету 2014 року. У книзі 145 перекладів «Заповіту». Подарунок видавництва Київського університету.
  6. Шевченко Тарас. Щоденник. Львів: Апріорі, 2015. Видання українською мовою, переклад Марії Чумарної. Подарунок львів’янина Валька В.М.
  7. Рукописна книга поезій Тараса Григоровича Шевченка: до 200-річчя. Львів: 2014. Укладач Губені Ю.Е., професор кафедри права і підприємництва ЛНАУ. У списку переписувачів – ст. наукові співробітники ШНЗ – Вакула І., Миколенко Л. Надіслано автором на прохання зав. сектору книги Батеровської І.
  8. Шевченко Тарас. Кобзар. Київ, 2016. Серія «Бібліотека українського воїна». Видання продажу не підлягає; було здійснено Інститутом літератури ім. Т. Шевченка і за підтримки парафіян церкви Святого Апостола Андрія Первозванного у м. Блюміндейл, штат Іллінойс, США. Передано Жулинським М.Г. – доктором філологічних наук, професором, директором Інституту літератури ім. Тараса Шевченка.
  9. Шевченко Тарас. Фронтовий Кобзарик. Дрогобич: Посвіт, 2016. В анотації зазначено: видання призначене для вояків, що воюють на східному фронті. Передано Піняком М.В.  – ген. директором ШНЗ.

Полиця №4.

  1. Світ Правди засвітить Кобзар. Львів: Апріорі, 2014. Книга-альбом є реалізацією двох окремих задумів Т. Шевченка – опублікувати другого «Кобзаря» та серію офортів «Живописной Украины», що не були здійснені. Представлене видання – спроба об’єднати ці задуми.
  2. Шевченко Тарас. Я так її, я так люблю…  К.: Либідь, 2012. Вступна стаття, примітки, упорядкування С. Гальченка. Тексти в оригіналі та перекладах російською мовою М. Рильського, А. Тарковського, Л. Вишеславського, Б. Пастернака. Ілюстровано репродукціями робіт Т. Шевченка. Видання державної програми «Українська книга».
  3. Нев’януча слава. Шана Тарасові Шевченку. Кобзар: антологія поезій Тараса Шевченка. Головний укладач Алан Юй. Переклад Ге Баоцюань. Українською і китайською мовами. Видання ілюстровано репродукціями робіт китайських художників. Книга подарована адміністрацією Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ).  
  4. Шевченко Тарас. Кобзар. Лондон, 2014. Англійською мовою. Переклад Пітера Фединського. Подаровано до фондової колекції автором видання і перекладу.

 

Матеріал підготувала Батеровська І.М.

зав. сектору книги ШНЗ

 

Share |

Оцінка користувачів

Оцінити статтю


При використанні матеріалів сайту, наявність гіперпосилання обов`язкова